ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 2ου ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) σε συνεργασία με την Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση & Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και τον Σκακιστικό Όμιλο Ιωάννης Παπάφης, πραγματοποιούν το 2ο Τουρνουά Σκάκι για την Ειρήνη, με την στήριξη της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, τον Σκακιστικό Όμιλο Πολίχνης και την Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς.
Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, μεγάλου φιλειρηνιστή, διακεκριμένου επιστήμονα γιατρού και βαλκανιονίκη αθλητή. Ιδίως στη σημερινή πολύ επικίνδυνη συγκυρία, που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς ολόκληρης της περιοχής, είναι καθήκον μας να τιμήσουμε τον αγώνα του συνεχίζοντας την διεκδίκηση για άμεσο τερματισμό του πολέμου, ενάντια στην οποιανδήποτε ανάμειξη της χώρας μας σ’ αυτόν, αλλά και να εκδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας με τους λαούς, που είναι πάντα τα θύματα των πολέμων. Πόσο μάλλον που το αμέσως προηγούμενο διάστημα το τραγικό έγκλημα στα ανοιχτά της Πύλου, ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο την μοίρα των κατατρεγμένων λαών. 
Η ημερομηνία πραγματοποίησης του τουρνουά είναι την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 από τις 17:30 στο στρατόπεδο Καρατάσου. Ώρα προσέλευσης των συμμετεχόντων στις 17:00. 
Θα ακολουθήσει τελετή βράβευσης των νικητών στις 20:00. Παράλληλα θα τιμηθεί ο συνάδελφος Στ. Αράπογλου, για την συγκλονιστική προσπάθεια ανάδειξης των θηριωδιών των ΝΑΖΙ, διανύοντας 3000 χιλιόμετρα κατά μήκος της χώρας που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες. 
Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχει εργαστήριο Βιολογίας.
Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται ως τις 5/7 στις 14:00 στον παρακάτω σύνδεσμο:                  https://forms.gle/2ZkWAWQx9qfsNxPM9
 
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση  απευθυνθείτε στους:
Καραχρήστος Χρήστος 6984388631
Ελσα Αβραμίδου 6942718342

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται πως βιάζεται να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, που έχουν ετοιμάσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη από την μια, και την ανακοίνωση με τυμπανοκρουσίες για την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, διαλύουν ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Εξαναγκάζουν τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Προσπαθούν να καταργήσουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, καθιερώνουν γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε γιατρούς ΕΣΥ, παγιώνουν τα τεράστια κενά και τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, καταργούν κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε!

Καμία αυταπάτη! Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι να βγούμε στην πιάτσα της αγοράς υγείας για να βρούμε πελατεία. Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των ασθενών μας. Δεν είναι λύση να πληρώνει αδρά ο ασθενής, για να μπορεί να «ξεπεράσει» τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και να επισπεύσει την θεραπεία του.

Ο κάθε τίμιος γιατρός που θέλει να συνδυάσει την προσφορά στην κοινωνία και στην επιστήμη, με συνθήκες εργασίας και αμοιβές ανθρώπινες, πρέπει να είναι ο πρώτος που θα εναντιωθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι δήθεν η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αν ήθελαν πραγματικά την ενίσχυση του ΕΣΥ, θα έπρεπε να κάνουν πράξη αυτά που ζητάμε τόσο καιρό. Ο σκοπός τους είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου με την λογική «κόστους-οφέλους», η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι και πάλι οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θησαύρισαν ιδίως στην διάρκεια της πανδημίας και δεν κρατιούνται για να αυξήσουν ακόμα παραπάνω τα κέρδη τους.

Το δηλώνουμε ακόμα μια φορά. Οι νοσοκομειακοί γιατροί που την περίοδο της πανδημίας δίναμε καθημερινά μάχη με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια στο πλευρό των ασθενών μας, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας ελέω κυβέρνησης άφηνε ανθρώπους αβοήθητους για να μη μολυνθούν τα κέρδη του, δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψουμε τώρα! Απορρίπτουμε τη λογική "όποιος δεν έχει να πληρώσει δε θα επιβιώσει". Δε θα κάνουμε  πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών μας για να "ενισχύσουμε" το εισόδημα μας από το υστέρημα τους. Από το υστέρημα σε τελευταία ανάλυση των οικογενειών μας, των γονιών μας, των παιδιών μας. Γιατί αυτό διακυβεύεται. Η δική τους υγεία. Η δική τους ζωή.

Απαιτούμε:

 • Να μη τολμήσουν να καταθέσουν καν το νομοσχέδιο! ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ!

 • Καμιά σκέψη για έναρξη επι πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.

 • Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρση των αναστολών εργασίας.

 • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων ) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.

 • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.

 • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

 • Επαναφορά της πλήρους αστικής ευθύνης στο νοσοκομείο. Κατάργηση της επαίσχυντης εγκυκλίου Χουλιαράκη.

Συμμετέχουμε στις συνελεύσεις των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών και στις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα!

Αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο, δεν διορθώνεται ούτε συζητιέται. Να σημάνει συναγερμός παντού! Πρέπει να γνωρίσει την καθολική καταδίκη από το σύνολο των γιατρών, των υγειονομικών και του λαού.

Ονοματεπώνυμο Ειδικότητα Νοσοκομείο Υπογραφή

………………….. ………………. ……………. …………….

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΝ 1Η ΜΑΗ!

Η ΕΝΙΘ στηρίζει το ψήφισμα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ. Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες χωρίς επιχειρηματική δράση και ΜΚΟ, με όλο το απαραίτητο προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας! :

 

“Η κακοποίηση του παιδιού αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ , σε παγκόσμια κλίμακα 25-50% των παιδιών έχει υποστεί σωματική κακοποίηση , ενώ το 20% των κοριτσιών και το 5-10% των αγοριών κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Στην χώρα μας :

*7.500 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρουν από κάποια μορφή βίας κάθε χρόνο

*1 στα 5 παιδιά θα βιώσει τουλάχιστον 1 περιστατικό σεξουαλικής βίας έως τα 18 έτη

*1 στους 2 Έλληνες έγινε μάρτυρας κακοποίησης ανηλίκου

*7 στις 10 κακοποιήσεις γίνονται από γονείς ή συγγενείς

*Στο 90% των περιπτώσεων ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται

*3-5% των βαριά κακοποιημένων παιδιών πεθαίνουν ή αποκτούν σοβαρές μόνιμες αναπηρίες

* Πάνω από 3000 παιδιά εμπλέκονται σε σεξουαλική εκμετάλευση μόνο στην Πρωτεύουσα

*45% των θυμάτων δεν μιλά για τουλάχιστον 5 χρόνια ενώ εκατοντάδες θύματα δεν αποκαλύπτουν ποτέ την εμπειρία τους

Η σύμβαση για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ υιοθετήθηκε από την Γενική

Συνέλευση Εθνών το 1989 και τέθηκε σε ισχύ στις 2/9/1990. Έως το 2020 ,196

χώρες έγιναν μέλη της σύμβασης . Σύμφωνα με το άρθρο 19 της σύμβασης, η κάθε

χώρα είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα παιδιά από κάθε μορφής κακοποίηση ( Σωματική, Συναισθηματική, Σεξουαλική, παραμέληση , εκμετάλευση για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς)

Από την 2/12/1992 που η Ελλάδα επικύρωσε την σύμβαση για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ , πολύ λίγα πράγματα άλλαξαν και δυστυχώς κάθε χρόνο η χώρα μας καταγράφει 60 νέα κρούσματα παιδικής σωματικής κακοποίησης με το 68% εξ

αυτών να αφορά παιδιά κάτω των 2 ετών

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας ενάντια στο παιδί απαιτεί συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης των κινδύνων και εύρεσης προστατευτικών

παραγόντων έναντι όλων των συνθηκών που συνθέτουν τους παράγοντες κινδύνου σε ατομικό, διαπροσωπικό, κοινωνικό επίπεδο

 1. Ενδυνάμωση νομικού πλαισίου που σχετίζεται με την αλλαγή των κοινωνικών συνθηκών (απαγόρευση αλκοόλ , εργασίας σε ανηλίκους, υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των παιδιών στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ένταξη μαθημάτων ενδυνάμωσης δεξιοτήτων)

 2. Ενδυνάμωση κοινωνικών υπηρεσιών ώστε να καταγράφουν και να αντιμετωπίζουν άμεσα τις ανάγκες των ευάλωτων οικογενειών και εν δυνάμει κακοποιητικών ( χρήστες ουσιών κλπ)

 3. Στήριξη οικονομική, ψυχική, εκπαιδευτική σε νέους γονείς που δυσκολεύονται στην ανατροφή των παιδιών τους

 4. Μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία από ειδικούς

 5. Αγωγή Υγείας στους φοιτητές πανεπιστημίων , ιδιαίτερα των Σχολών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της κακοποίησης , όπως Νομικής,

Εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, Επιστημόνων Υγείας και Αστυνομικών

 1. Εκπαίδευση στη διάγνωση και διαχείριση κακοποίησης των Επαγγελματιών που εμπλέκονται στην διαχείριση της κακοποίησης (επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικοί , αστυνομικοί κλπ)

 2. Ψυχολόγοι σε όλα τα σχολεία

 3. Διεπιστημονική ομάδα, εκπαιδευμένη στη διαχείριση κακοποίησης ,και αποτελούμενη από Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Παιδίατρο ή

παιδοψυχίατρο και αστυνομικό , σε κάθε Δήμο

 1. Διεπιστημονική ομάδα υποδοχής και διαχείρισης του κακοποιημένου παιδιού σε τουλάχιστον ένα νοσοκομείο ή υγειονομική δομή του κάθε Νομού της Χώρας, αποτελούμενη από Παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο,

Κοινωνικό Λειτουργό, Ιατροδικαστή σε 24ωρη βάση

 1. Δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος κακοποιημένων παιδιών με

δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας και ενίσχυση του θεσμού της ανάδοχης οικογένειας

 1. Συνεχής καμπάνια από τα ΜΜΕ με σκοπό α)την ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη της κακοποίησης , β)την άρση των αναστολών αποκάλυψης της κακοποίησης ως υποχρέωση του κάθε πολίτη ακόμα και ανώνυμα, γ)την

ενημέρωση του πολίτη για τους φορείς όπου μπορούν να απευθύνονται για βοήθεια ή αναφορά κακοποίησης

 

 

Είναι Χρέος μας να σπάσουμε κάθε κρίκο της αλυσίδας ώστε να μη κακοποιηθεί ποτέ ξανά παιδί!”

 

 

Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Καραχρήστος Χρήστος Κατσίμπα Δάφνη 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Καραχρήστος Χρήστος Κατσίμπα Δάφνη

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ χαιρετίζει τη συγκλονιστική προσφορά του εργαζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης, για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης που στάλθηκαν στον λαό της Τουρκίας, τα οποία εμπιστεύτηκαν στην ΕΝΙΘ, που μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία φρόντισαν να φτάσουν παραπάνω από 20 τόνους υλικής βοήθειας άμεσα, λιγότερο από 20 ημέρες από τον σεισμό, στις πληγείσες περιοχές και να παραδοθεί σε εκπροσώπους των εργατικών σωματείων της Τουρκίας.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΕΝΙΘ είναι συγκινητική, επιβεβαιώνοντας την δύναμη της αλληλεγγύης και της οργάνωσης και δράσης των σωματείων, που αποτελούν την ασπίδα προστασίας και ουσιαστικής βοήθειας προς τους πληγέντες λαούς. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο χώρο συγκέντρωσης της υλικής βοήθειας, όπου συγκεντρωνόταν η υλική βοήθεια προσέρχονταν καθημερινά άνθρωποι κάθε ηλικίας, από μαθητές μέχρι και συνταξιούχοι, για να καταθέσουν κάτι που είτε αγόρασαν με δικά τους χρήματα είτε βγάλανε από τη ντουλάπα ή την αποθήκη τους, που δεν είναι απαραίτητο πλέον γι’ αυτούς ή κρίνανε πως είναι πιο αναγκαία για τους πληγέντες. Συγκινητική η συνεισφορά σωματείων, όπως του Σωματείου εργαζομένων ΤΟΜΥ 3ης και 4ης ΥΠΕ, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 3ου Δημοτικού σχολείου και του σωματείου εργαζομένων Θεαγενείου, που μαζικά έστειλαν υλική βοήθεια που συγκέντρωσαν από τα μέλη τους.

Τα λόγια του Τούρκου συνδικαλιστή που καλωσόρισε την αντιπροσωπεία από την Ελλάδα αποτελούν την καλύτερη επιβράβευση αυτής της προσπάθειας και δείχνουν την δύναμη που έχει ο λαός: «Πουθενά στον κόσμο δεν έχει διοργανωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τόσο μεγάλη βοήθεια, τόσο μεγάλη αλληλεγγύη»

Η αλληλεγγύη των όπλο των λαών!

Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Καραχρήστος Χρήστος Κατσίμπα Δάφνη

 

Όσο και αν το θέλει το υπουργείο, η φωνή των νοσοκομειακών ιατρών δεν φιμωνεται!

Όχι στο νομοσχέδιο νεκροθάφτη της δημόσιας δωρεάν υγείας!
Υγεία λαϊκό δικαιωμα και όχι εμπόρευμα!
Όλοι στην απεργία!

Το Σωματείο Εργαζομένων ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ καταγγέλλει την απόφαση της Διοικήτριας του νοσοκομείου μας σύμφωνα με την οποία παραχώρησε εκτάκτως ένα μέρος του έργου του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου σε ιδιωτικό εργαστήριο, λόγω της έλλειψης Ιατρών Παθολογοανατόμων.

Επίσης καταγγέλλει τη στάση της 4ης ΥΠΕ που ενώ υπάρχει έλλειψη ιατρών στο συγκεκριμένο τμήμα έχει αποσπάσει μόνιμο ιατρό παθολογοανατόμο στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος. Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, η τραγική έλλειψη προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας! Οι μετακινήσεις προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο δεν επιλύει κανένα πρόβλημα. Η μοναδική λύση είναι η κάλυψη των κενών θέσεων και στα δύο νοσοκομεία.

Για ένα Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο είναι σημαντικότατο τμήμα, καθώς είναι το κύριο εργαστήριο για τη διενέργεια βιοψιών και συνεπώς για τη διάγνωση και παρακολούθηση των ογκολογικών ασθενών. Θα έπρεπε, λοιπόν, να είναι η αιχμή του δόρατος του εργαστηριακού τομέα στο ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ και να είναι πλήρως στελεχωμένο. Δυστυχώς, η πραγματικότητα απέχει πολύ από την ιδανική κατάσταση!

Η Διοίκηση, στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, που το Σωματείο Εργαζομένων αναδεικνύει συνεχώς εδώ και πολλά χρόνια, βρήκε την εύκολη λύση της ανάθεσης του έργου σε ιδιώτες. Η συγκεκριμένη λύση που προτάθηκε δεν είναι λύση ανάγκης, αλλά ένα μεθοδευμένο σχέδιο που αποσκοπεί στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ. Στην αρχή τα συνεργεία καθαριότητας, μετά οι υπηρεσίες φύλαξης, στη συνέχεια οι υπηρεσίες σίτισης και επιστασίας, έπειτα οι διοικητικές υπηρεσίες παραδόθηκαν σιγά-σιγά σε εργολάβους. Τώρα, παίρνουν σειρά τα εργαστήρια και, ποιος ξέρει, αύριο ίσως ακολουθήσουν οι νοσηλευτικές και ιατρικές υπηρεσίες

Καλούμε τη Διοίκηση του ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ και την 4η ΥΠΕ:

 1. Να ανακαλέσουν άμεσα την απόφαση ανάθεσης του έργου σε ιδιώτες

 2. Να προχωρήσουν άμεσα στην επιστροφή στο Νοσοκομείο μας του Ιατρού Παθολογοανατόμου που βρίσκεται αποσπασμένος στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος.

 3. Να προχωρήσουν άμεσα στην κάλυψη των κενών θέσεων Παθολογοανατόμων και των δύο νοσοκομείων, μέσω προσλήψεων προσωπικού.

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Μουρατίδης Βασίλειος Κοκαρίδας Δημήτριος

Στις 30/09/22 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ με τον Υπ. Υγείας κ. Θ. Πλεύρη. Από την πλευρά της ΟΕΝΓΕ τέθηκαν τα εξής ζητήματα:

Ιατρικό μισθολόγιο:
Επισημάνθηκε ότι υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις (ΣτΕ 2018 και Άρειος Πάγος 2022) που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών από το 2012 και έπειτα. Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να τις εφαρμόσουν, μας κοροϊδεύουν. Επί της ουσίας, δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή ιατρικό μισθολόγιο και η πολιτεία παρανομεί μη εφαρμόζοντας τις δικαστικές αποφάσεις. Έγινε επίσης σαφές από την πλευρά μας ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περί μεσοσταθμικής άυξησης 10% στους μισθούς μας αποτελεί κοροϊδία, και δεν αναπληρώνει τις τεράστιες απώλειες σε μισθό και επιδόματα που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια. Σε συνδιασμό με την έκρηξη της ακρίβειας σε βασικά είδη, στα καύσιμα, στο ρεύμα και την εκτίναξη του πληθωρισμού, είναι σταγόνα στον Ωκεανό. Επισημάνθηκε επίσης ότι η ΟΕΝΓΕ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο κλαδικής συμφωνίας που απαντά συνολικά, τόσο στα ζητήματα του εισοδήματος όσο και των υπόλοιπων διεκδικήσεων του κλάδου μας.
Ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι για το 2023 το μόνο που θα ισχύσει είναι οι μεσοσταθμικές αυξήσεις 10% σε σχέση με τις υπάρχουσες απολαβές που αναλύονται ως:
Αύξηση βασικού μισθού 5%
Αύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης 120 ευρώ
Αύξηση επιδόματος θέσης ευθύνης 30 ευρώ
Μη συγχώνευση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης με τυχόν προσωπική διαφορά
Δεσμεύτηκε να μας στείλει και αναλυτικά το εύρος διακύμανσης αποδοχών ανά βαθμό.
Είναι σαφές ότι αν δεν υπήρχαν οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τους αγώνες που δώσαμε και δίνουμε δε θα είχαμε λάβει ούτε μέρος των αναδρομικών επί ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τις εξαγγελίες για τα ψίχουλα του 10% από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Τέθηκε το ζήτημα της πρόσθετης αποζημίωσης των 250 ευρώ για τις επιπλέον εφημερίες για Αναισθησιολόγους και υπηρετούντες στα τμήματα covid (άρθρο 90,) που βάσει νόμου πρέπει να καταβάλλεται μαζί με τις τακτικές εφημερίες και μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί καθόλου. Επισημάνθηκε επίσης η απαράδεκτη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των τακτικών εφημεριών και σε πολλές περιπτώσεις το πρωτοφανές, οι συνάδελφοι να μην λαμβάνουν ούτε καν τις τακτικές τους εφημερίες στην ώρα τους αλλά ποσά έναντι. Τέθηκε επίσης το ζήτημα που προέκυψε στο ΨΝΘ όπου περικόπηκε το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης σε δύο επικουρικούς γιατρούς γιατί δεν επαρκούσαν τα χρήματα για να καταβληθεί συνολικά η μισθοδοσία. Τονίστηκε επίσης ότι στο ΦΕΚ που αφορά τις ανωτέρω πρόσθετες αποζημιώσεις απαιτείται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μη αποκλειστούν οι επικουρικοί γιατροί οι οποίοι δεν είναι ιατροί κλάδου ΕΣΥ με βάση το νόμο (το ΦΕΚ αναφέρεται μόνο σε ιατρούς κλάδου ΕΣΥ). Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να εφημερεύουμε απλήρωτοι από εδώ και στο εξής αν δεν καταβληθούν όλες οι οφειλόμενες εφημερίες τακτικές και πρόσθετες, που οι μεν τακτικές καταβάλλονται με απαράδεκτη καθυστέρηση τον τελευταίο χρόνο και οι δε πρόσθετες έχουν να πληρωθούν εδώ και 14 μήνες. Καταγγείλαμε την αυθαίρετη μετατροπή με εντολή διοικητών τακτικών εφημεριών σε μικτές ή ετοιμότητας όπως πχ συμβαίνει στη Λέρο. Επισημάνθηκε επίσης το γεγονός ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου τα ποσά από τα κονδύλια τακτικών εφημεριών που λόγω υποστελέχωσης, μικρού αριθμού γιατρών, πλεονάζουν, να μπορούν να διατίθενται από τα νοσοκομεία για την αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών όπως επίσης και η ανάγκη για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες όταν εξαναγκάζονται οι γιατροί να τις κάνουν.
Από την πλευρά του Υπουργείου ειπώθηκε ότι έχει δρομολογηθεί η πληρωμή πρόσθετων εφημεριών μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 και ότι θα καταβληθούν μέσα στον Οκτώβριο. Απαιτήσαμε να λυθεί άμεσα το αυτονόητο ζήτημα, να πληρώνονται δηλαδή έγκαιρα και χωρίς καμία καθυστέρηση τα δεδουλευμένα των γιατρών και επί του προκειμένου εφημερίες, τακτικές και πρόσθετες (και μετά τον 04/22). Για την αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών για τους μήνες Απρίλιο - Σεπτέμβριο του 2022 και από δω και πέρα, ζητήσαμε να κατατεθεί τροπολογία για να πληρωθεί το σύνολο των δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών, επειδή ο νόμος ορίζει το μέγιστο αριθμό πρόσθετων εφημεριών σε συνάρτηση με τις τακτικές (όχι πάνω από 15%) με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις που αυτό ξεπερνιέται να γίνονται οριζόντιες περικοπές δεδουλευμένων. Κάνουμε σαφές ότι αν δεν αποπληρωθούν άμεσα οι οφειλόμενες εφημερίες θα ξεκινήσουμε μαζικές επισχέσεις εργασίας. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, η κυβερνητική κοροϊδία κοντεύει πια ένα χρόνο τώρα.
Σχετικά με το ζήτημα των επικουρικών γιατρών είπε ότι θα δοθεί παράταση σε όλους για όλο το 2023.
Θα προχωρήσει το νομοσχέδιο που αφορά τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας το οποίο δεν έχει κοινοποιηθεί στην ΟΕΝΓΕ, παρά το γεγονός του ότι έχει δοθεί σε άλλους φορείς (πχ. ΙΣΑ, ΠΙΣ). Η αναπληρώτρια Υπουργός κρύβει το νομοσχέδιο από την ΟΕΝΓΕ. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συγκεκριμένοι φορείς αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές του Υπουργείου και της κυβέρνησης, μιας και είναι σαφές ότι πρόκειται για νομοσχέδιο έκτρωμα που διαλύει ότι είχε απομείνει από τα δημόσια νοσοκομεία, τις εργασιακές σχέσεις και κάνει το δικαίωμα του λαού σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας άπιαστο όνειρο. Είναι πραγματικός οδοστρωτήρας. Να μην τολμήσουν να το φέρουν.
Απαιτήσαμε να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη των θέσεων που εκκρεμεί σε σχέση με τις ίδιες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης (περίπου 350 θέσεις) όπως επίσης ζητήσαμε να προκηρυχθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες όλες οι θέσεις Αναισθησιολόγων και να διοριστούν όλοι με απλό έλεγχο των τυπικών προσόντων. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι θέσεις των Αναισθησιολόγων ενώ για τις υπόλοιπες ειδικότητες εξετάζεται αν θα προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου της δευτεροβαθμιας ή όχι.
Ζητήσαμε να προκηρύσσεται ταυτόχρονα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων στα τμήματα και τις κλινικές. Προειδοποιήσαμε ότι κινδυνεύει η λειτουργία εξειδικευμένων τμημάτων και όχι μόνο, λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων κ.λπ. και απαιτήσαμε να προκηρυχθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων (μεταμόσχευσης μυελού οστών Αγ. Σοφία, μεσογειακής αναιμίας στο Βενιζέλειο, παιδιατρική Κοζάνης κλπ).
Ζητήσαμε για ακόμα μια φορά να καταργηθεί η εγκύκλιος Χουλιαράκη που ενεργοποιεί απαράδεκτες οικονομικές αξιώσεις από νοσοκομειακούς γιατρούς ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν αφορούν δόλο ή βαριά αμέλεια (ζήτημα αστικής ευθύνης).
Επιδόθηκαν όλα τα υπομνήματα των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών πανελλαδικά που αφορούν και κατά τόπους προβλήματα.
Συνεχίζουμε μέχρι να υλοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα. Ούτε βήμα πίσω.
Όλοι στην πανυγειονομική απεργία στις 20/10 και στην πανεργατική – Πανελλαδική απεργία στις 9/11.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν διορία μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου οπότε και θα προχωρήσουμε σε πολύμορφες κινητοποιήσεις διαρκείας (επισχέσεις, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις) αν δεν ικανοποιηθούν τα βασικά μας αιτήματα.