Δελτίο τύπου

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 21/9 και στην απεργιακή κινητοποίηση στις 10:30 στο Αγ. Βενιζέλου.

Η κυβέρνηση ήδη νομοθέτησε δουλειά μέχρι τα 74 και με το νέο νομοσχέδιο σκοπεύει να εκτοξεύσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Το ν/σ βασίζεται σε οδηγία της ΕΕ για 13 ώρες εργασία τη μέρα! Καταργεί το 5ήμερο και την Κυριακάτικη Αργία. Εισάγει συμβάσεις «μηδενικών ωρών» και συμβάσεις «κατά παραγγελία», που σημαίνει δουλειά όταν και για όσο θέλει ο εργοδότης. Με αυτό το ν/σ θα παγιωθεί το καθεστώς της ευέλικτης εργασίας. Το τι σημαίνει η «ευελιξία» το ξέρουμε καλά, αφού στα νοσοκομεία οι συμβασιούχοι φτάνουν σε αριθμό τους μόνιμους υπαλλήλους. Στο μεταξύ, οι συμβάσεις πολλών συναδέλφων λήγουν και ετοιμάζονται απολύσεις στα τέλη Σεπτέμβρη. Μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας, με απειλή ακόμα και φυλάκισης.

Το 2023 είναι τέτοια η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης που θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένο το σταθερό ωράριο. Μάλιστα, 150 περίπου χρόνια μετά την καθιέρωση του μπορεί να είναι αρκετά λιγότερο, εξασφαλίζοντας αναγκαίο χρόνο για ξεκούραση και κοινωνική ζωή.

Η κυβέρνηση μάλιστα προχωρά με το κατάπτυστο νομοσχέδιο την ώρα που ακόμα η Θεσσαλία, ο Έβρος και άλλες περιοχές μετράνε τις πληγές τους μετά τις καταστροφές λόγω της επιλεκτικής ανικανότητας του κράτους να προστατεύσει τις ζωές του λαού.

Έτσι και στον κλάδο της υγείας, η κυβέρνηση, μακράν χειρότερη και καταστροφικότερη όλων των προηγούμενων, συνεχίζει, στην ίδια κατεύθυνση με τις προηγούμενες, να αντιμετωπίζει την Δημόσια Υγεία σαν περιττό κόστος και προχωράει με γοργό βήμα την περαιτέρω πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ. Η υποστελέχωση χτυπά κόκκινο, χιλιάδες συμβασιούχοι βρίσκονται σε ομηρία, οι λίστες χειρουργείων και η αναμονή αγγίζουν το «άπειρο». Η ένταση της εργασίας οδηγεί χιλιάδες σε έξοδο από το ΕΣΥ και το 2023 οι αποχωρήσεις αναμένεται να αγγίξουν τις 5000! Η απάντηση της κυβέρνησης είναι να περιφέρει με «εντέλλεσθε» προσωπικό, να «τακτοποιεί» με πυροσβέστες το ΕΚΑΒ και να παραδίδει τις διακομιδές και άλλες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Οι ζωές και τα δικαιώματα μας γίνονται θυσία στο βωμό του κόστους, για τα κέρδη των λίγων.

Αποδεικνύεται ότι η δική τους ανάπτυξη προϋποθέτει το τσάκισμα του λαού και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει αναμονή. Η απάντηση στο νομοσχέδιο-έκτρωμα και στην συνολική πολιτική που θεωρεί την ζωή μας κόστος πρέπει να είναι άμεση και μαζική!

Απαιτούμε:

  • Ούτε σκέψη να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα! Σταθερή και μόνιμη δουλεία για όλους με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση υλοποίηση όλων των μέτρων πολιτικής προστασίας (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά) στη Θεσσαλονίκη, και όλη την Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών.
  • Αύξηση 20% του βασικού μισθού άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Διπλασιασμό της εφημεριακής αποζημίωσης. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Η φορολόγηση των τακτικών εφημεριών να είναι αυτοτελής και με μειωμένο συντελεστή. Να μην φορολογούνται καθόλου οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες. Έγκαιρη και στο ακέραιο πληρωμή του συνόλου των εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών).
  • Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σταθερό, πρωινό, ωράριο. 6ωρο - 5ημερο - 30ωρο. Μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα. Ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία.
  • Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών, προστασίας της λαϊκής κατοικίας.

Όλοι στην Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 21/9 στις 10:30 στο Αγ. Βενιζέλου

Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ

       Ο Πρόεδρος                                             Ο Γ. Γραμματέας

                                             Καραχρήστος Χρήστος                               Τσάπας Βασίλης

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ στηρίζει την συγκλονιστική προσπάθεια λειτουργίας Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας, από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ).

 
Οι υγειονομικοί αποδεικνύουν περίτρανα ότι μπορούν μπροστά στην ολιγωρία του κράτους να απαντήσουν με οργάνωση και δυνάμωμα της αλληλεγγύης, ώστε να μην μείνει κανένας μόνος. 
 
Οι υγειονομικοί απαντάνε με εθελοντικές "μετακινήσεις" για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών υγείας του πληθυσμού, για τις οποίες ευθύνονται η κυβέρνηση και οι Διοικήσεις. Αυτοί δηλαδή που έχουν μετατρέψει το υγειονομικό προσωπικό σε περιοδεύων θίασο με εντέλλεσθε για να καλύπτει τα παγιωμένα τεράστια κενά στις Δημόσιες Δομές Υγείας που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια. 
 
Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καλεί γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό να δηλώνουν τη εθελοντική συμμετοχή τους στο Ιατρείο Αλληλεγγύης.
 
Ταυτόχρονα, διεκδικούμε στο πλάι των συναδέλφων μας να επαναλειτουργήσει άμεσα το ΚΥ Παλαμά σε ασφαλές κτίριο με όλες τις αναγκαίες σύγχρονες προδιαγραφές. Μέχρι τότε να στεγαστεί επειγόντως σε κατάλληλο χώρο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. 
 
Δηλώσεις συμμετοχής μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., στο οποίο να αναγράφονται οι ημερομηνίες δυνατότητας συμμετοχής και η ύπαρξη αυτοκινήτου καθώς και στοιχεία επικοινωνίας.
 
Είτε απευθείας με τα τηλέφωνα επικοινωνίας των Υπευθύνων της Ένωσης Ιατρών Καρδίτσας. 
 
Γάζος Έκτορας: 6948481883
 
Μήχας Γιάννης: 6945562712
 
Όλοι για έναν και ένας για όλους.
 
Στον αγώνα για τη ζωή, την υγεία και την περιουσία του λαού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την προσπάθεια της 4ης ΥΠΕ να καλύψει τα κενά στο ΕΚΑΒ με μπαλώματα και συγκεκριμένα με την διάθεση υγειονομικού προσωπικού από τα Κ.Υ. του νομού Θεσσαλονίκης (ιατρικό, νοσηλευτικό και παραιατρικό προσωπικό) που δεν έχουν καμιά εκπαίδευση στη παροχή άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας, για την κάλυψη των κενών στα πληρώματα του ΕΚΑΒ.
Συγκεκριμένα η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ «υπενθυμίζει» στους επιστημονικά υπεύθυνους των Κ.Υ. πως υποχρεούνται να διαθέτουν υγειονομικό προσωπικό ως πλήρωμα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ όταν, ανάλογα με το πρόγραμμα του ΕΚΑΒ, το ασθενοφόρο στελεχώνεται μόνο με έναν διασώστη. Ο όρος, βέβαια, υγειονομικός εκτός από γιατρό και νοσηλευτή περιλαμβάνει κι άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως  παρασκευαστή μικροβιολογικού, κοινωνικό λειτουργό κτλ. Οπότε αυτοί θα μπορούν να παραλαμβάνουν επίσης τροχαίο από το δρόμο;
Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από την απαράδεκτη ΠΝΠ της κυβέρνησης με την οποία επιχειρεί εν μία νυκτί να μετατρέψει πυροσβέστες, στρατιωτικούς, οδηγούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των δήμων σε διασώστες ΕΚΑΒ, αυτό το έγγραφο έρχεται με τον χειρότερο τρόπο να επιβεβαιώσει πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σκοπό να καλύψει τις ανάγκες του ΕΚΑΒ  με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Τα τεράστια κενά στο ΕΚΑΒ δεν έχουν πέσει «από το ουρανό», αλλά τα έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετεί με απαρέγκλιτη συνέπεια η κυβέρνηση, στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες. Οι ανάγκες υψηλού επιπέδου παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας θυσιάζονται στο βωμό της πολιτική κόστους-οφέλους, που καθορίζει ως περιττό κόστος τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας του λαού. 
Η πολιτική του «όλοι τα κάνουν όλα» στον κρίσιμο χώρο της υγείας οδηγεί μόνο σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και θέτει τους ασθενείς και τους υγειονομικούς σε κίνδυνο. Έτσι, η άμεση παροχή Πρώτων Βοηθειών στον τόπο του συμβάντος πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς και διασώστες) κάτι που θεωρείται τελείως απαραίτητο σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Η χρήση του υγειονομικού προσωπικού των Κ.Υ. σε θέση διασώστη ΕΚΑΒ όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Αντίθετα θα επιδεινώσει τη κατάσταση στην ήδη υποβαθμισμένη λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις αγροτικές περιοχές. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα!
Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα, καθώς αυτή η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αφορά πρώτα από όλα τον λαό της περιοχής. 
Απαιτούμε: 
Να μην «αξιοποιηθεί» το υγειονομικό προσωπικό των Κ.Υ. για την κάλυψη κενών του ΕΚΑΒ.
Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευμένου μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ (διασωστών και ιατρών) για την πλήρη κάλυψη των αναγκών στελέχωσης των πληρωμάτων των ασθενοφόρων, ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου ασθενοφόρων μέσων επίγειων – πλωτών εναέριων, για τη κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών σε υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ασφαλούς διακομιδής.
Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ
        Ο Πρόεδρος                                             Η Γ. Γραμματέας
                                            Καραχρήστος Χρήστος                                   Κατσίμπα Δάφνη
Το ΔΣ της ΕΝΙΘ στέκεται στο πλευρό των κατοίκων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις εικόνες και γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα τραγωδίας. Η Θεσσαλία παραμένει βυθισμένη για μέρες στην λάσπη, δεκάδες συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χωριά πλημμυρισμένα και απροσπέλαστα.
Μια εικόνα που δεν οφείλεται στην σφοδρότητα ενός ακόμα καιρικού φαινομένου, για τα οποία πρέπει να είναι προετοιμασμένο το κράτος, αλλά στη παντελή απουσία του κρατικού μηχανισμού, όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας και της ζωής μας.
Την ίδια ώρα, όμως, οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία και τους φορείς πρωτοστατούν, για άλλη μια φορά, στην οργάνωση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Για μία ακόμα φορά το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει το λαό» παίρνει σάρκα και οστά.
Το ΔΣ της ΕΝΙΘ χαιρετίζει τους συναδέλφους υγειονομικούς και τις τοπικές Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών που πρωτοστατούν στην οργάνωση της παροχής ιατρικής φροντίδας, σε όποιον την έχει ανάγκη. Στα πλαίσια της αλληλεγγύης αποφάσισε:
Την αποστολή οικονομικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Η ενίσχυση θα δοθεί με ευθύνη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας στους νομούς που επλήγησαν.
Την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης:
Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακους.
Εμφιαλωμένα νερά (κατά προτεραιότητα), χυμούς.
Συσκευασμένη τροφή έτοιμη για κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες, κ.α), φρυγανιές, παξιμάδια, μπισκότα, κρουασάν, μπάρες δημητριακών, παστέλια, γάλα σε σκόνη.
Είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας).
Φακούς
Η συλλογή θα γίνει την Τρίτη 12/9, Τετάρτη 13/9 και Πέμπτη 14/9 15:00-19:00, στα γραφεία της ΕΝΙΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 5ος όροφος). 
Παράλληλα απαιτούμε η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία και την κάλυψη των αναγκών επείγουσας περίθαλψης.  
Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ
        Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
                                       Καραχρήστος Χρήστος Τσάπας Βασίλειος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική της Διοίκησης της 4ης ΥΠΕ, που εν μέσω καλοκαιρινών άδειων και μάλιστα τελευταία στιγμή, ενημερώνει τα ακτινολογικά τμήματα των νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Αγ. Παύλος, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα) πως αναλαμβάνουν εκ περιτροπής την εξ αποστάσεως γνωμάτευση απεικονιστικών εξετάσεων που διενεργούνται στο ΓΝ Πολυγύρου. Ένα τεράστιο όγκο εξετάσεων (χιλιάδες απλές ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες) σε πρωινό ωράριο και κατά την εφημερία παράλληλα με τις υποχρεώσεις στο δικό τους νοσοκομείο, που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση και υπερεφημέρευση.

Είναι μια πρακτική που εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και των υγειονομικών και υποβαθμίζει έτι περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς ενός ολόκληρου νομού, που μάλιστα την καλοκαιρινή περίοδο πολλαπλασιάζονται με την παρουσία χιλιάδων τουριστών. Άλλωστε το πρόβλημα έλλειψης ακτινολόγων στο ΓΝ Πολυγύρου είναι γνωστό στη ΔΥΠΕ από ετών και δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιλυθεί, παρά μόνο με μετακινήσεις προσωπικού τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ τώρα προχωράνε ακόμα παραπέρα με την μεταφορά ενός τεράστιου όγκου δουλείας στις πλάτες των ιατρών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που ήδη στενάζουν, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ιατρικού λάθους και δυνητικά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των ασθενών.

Για άλλη μια φορά, βλέπουμε πως η τεχνολογία αντί να αξιοποιείται προς όφελος των υγειονομικών και των ασθενών, αξιοποιείται από τους ιθύνοντες στην λογική της μείωσης του κόστους. Η εξάσκηση της Ιατρικής σε κάθε ειδικότητα, όπως και στην Ακτινολογία, δεν μπορεί να εφαρμόζεται με λογικές «δες μια εικόνα και πες μου τι είναι». Η ευθύνη ενός ακτινολόγου δεν έγκειται μόνο στην γνωμάτευση μιας απεικονιστικής εξέτασης, αλλά πρέπει να εξασφαλίζεται η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό για την απόφαση της κατάλληλης εξέτασης για τον κάθε ασθενή, η παρουσία του στην διενέργεια της εξέτασης για την σωστή εφαρμογή της καθώς και την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών από αυτήν. Τίποτα από όλα αυτά δεν εξασφαλίζεται σε αυτή την περίπτωση, υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο για άλλη μια φορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο όνομα του κόστους.

Για άλλη μια φορά εισπράττουμε από τους ιθύνοντες την υποβάθμιση του ιατρικού έργου και την απαξίωση τόσο των υγειονομικών όσο και των ίδιων των ασθενών. Για άλλη μια φορά καλούμαστε να καλύψουμε τις «τρύπες» με «μπαλώματα» και να αναλάβουμε την ευθύνη για τα τεράστια κενά, που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετεί η ίδια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα οποία μπορούν να λυθούν μόνο με μαζικές μόνιμες προσλήψεις. Αντίθετα με αυτό τον τρόπο οδηγούν εκατοντάδες συναδέλφους στην πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ, στην διόγκωση των ελλείψεων, οδηγώντας σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινικών και νοσοκομείων.

Απαιτούμε από την ΔΥΠΕ να ανακαλέσει το πρόγραμμα εξ αποστάσεως γνωμάτευσης των απεικονιστικών εξετάσεων του ΓΝ Πολυγύρου, από τα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ. Απαιτούμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΓΝ Πολυγύρου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ

       Ο Πρόεδρος                                             Η Γ. Γραμματέας

                                           Καραχρήστος Χρήστος                                   Κατσίμπα Δάφνη

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καλεί σε συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 17.30 στην πλατεία ΧΑΝΘ, μαζί με τα σωματεία εργαζομένων της πόλης, καθώς και σε όλες τις προοδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Μπροστά στη ΔΕΘ η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έκρυβε πριν τις εκλογές. Ήδη νομοθέτησε δουλειά μέχρι τα 74 και με το νέο νομοσχέδιο-κόλαφο για τα εργασιακά θα εκτοξεύσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. 
Το ν/σ βασίζεται σε οδηγία της ΕΕ για 13 ώρες εργασία τη μέρα! Εισάγει συμβάσεις «μηδενικών ωρών» και συμβάσεις «κατά παραγγελία», που σημαίνει δουλειά όταν και για όσο θέλει ο εργοδότης. Μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας, με απειλή ακόμα και φυλάκισης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε εμπειρία από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σε εμάς δοκιμάστηκαν αυτές οι Οδηγίες της ΕΕ όταν τις νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Από τότε προειδοποιούσαμε ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε να πάρουν σειρά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Επιβεβαιώνεται ότι το κράτος έχει «συνέχεια» αφού κάθε κυβέρνηση νομοθετεί πάνω στο αντιλαϊκό πλαίσιο της προηγούμενης. 
Το τι σημαίνει η «ευελιξία» το ξέρουμε καλά, αφού στα νοσοκομεία οι συμβασιούχοι φτάνουν σε αριθμό τους μόνιμους υπαλλήλους. Με αυτό το ν/σ θα παγιωθεί το καθεστώς της ευέλικτης εργασίας. Στο μεταξύ, οι συμβάσεις πολλών συναδέλφων λήγουν και ετοιμάζονται απολύσεις στα τέλη Σεπτέμβρη, όπως στο προσωπικό της φύλαξης του Παπανικολάου και του ΨΝΘ, η οποία εκχωρείται σε εργολάβους. 
Το 2023 είναι τέτοια η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης που θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένο το σταθερό ωράριο. Μάλιστα, 150 περίπου χρόνια μετά την καθιέρωση του μπορεί να είναι αρκετά λιγότερο, εξασφαλίζοντας αναγκαίο χρόνο για ξεκούραση και κοινωνική ζωή.
Στον κλάδο μας η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης. Η υποστελέχωση χτυπά κόκκινο, χιλιάδες συμβασιούχοι βρίσκονται σε ομηρία, οι λίστες χειρουργείων και η αναμονή αγγίζουν το «άπειρο». Η ένταση της εργασίας οδηγεί χιλιάδες σε έξοδο από το ΕΣΥ και το 2023 οι αποχωρήσεις αναμένεται να αγγίξουν τις 5000! Η απάντηση της κυβέρνησης είναι να περιφέρει με «εντέλλεσθε» προσωπικό και να τους μετακινεί για να μπαλώνει τρύπες σε νοσοκομεία της πόλης και της περιφέρειας, να «τακτοποιεί» με πυροσβέστες το ΕΚΑΒ και να παραδίδει τις διακομιδές και άλλες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. 
Οι τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε στον χώρο της υγείας δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που εφαρμόζουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση, μακράν χειρότερη και καταστροφικότερη όλων των προηγούμενων, συνεχίζει, στην ίδια κατεύθυνση με τις προηγούμενες, να αντιμετωπίζει την  Δημόσια Υγεία σαν περιττό κόστος και προχωράει με γοργό βήμα την περαιτέρω πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ. 
Αποδεικνύεται ότι η δική τους ανάπτυξη προϋποθέτει το χτύπημα των εργαζομένων και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει αναμονή. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοσίας!
Σωματεία και φορείς της πόλης πρέπει να διεκδικήσουν μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Να δυναμώσει η διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν, με ανεπτυγμένη Π.Φ.Υ., που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Απαιτούμε:
Να μην κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά.
Μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών.
Αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. 
Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές. 
Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο. 
Καλούμε σε συμμετοχή στην πορεία της ΠΟΕΔΗΝ την Παρασκευή 8/9 στις 8:30 στο Ιπποκράτειο μαζί με τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 17.30 στην πλατεία ΧΑΝΘ, μαζί με τα σωματεία εργαζομένων της πόλης, καθώς και σε όλες τις προοδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Καλούμε σε άμεση απεργιακή απάντηση, μαζί τα σωματεία εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενάντια στο νομοσχέδιο-κόλαφο για τα εργασιακά.
Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ
        Ο Πρόεδρος                                             Η Γ. Γραμματέας
                                           Καραχρήστος Χρήστος                                   Κατσίμπα Δάφνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πριν από λίγο καιρό, έντονη αίσθηση έκανε στο πανελλήνιο η είδηση του τραγικού τέλους εξέχοντος αναισθησιολόγου - εντατικολόγου, διευθυντή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Σαν μέλη του ΔΣ της ΕΝΙΘ, συνάδελφοι και συνεργάτες του Ματθαίου, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να αποτίσουμε φόρο τιμής στον αξιολογότατο συνάδελφο, λαμβάνοντας την αναγκαία χρονική απόσταση από το τραγικό γεγονός που στοίχισε σε όλη την ιατρική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Ο Ματθαίος ήταν ένας κορυφαίος γιατρός, με τεράστιο εύρος γνώσης σε όλη την γκάμα της ιατρικής και χαρισματική συνδυαστική σκέψη, ο οποίος πρόσφερε ακούραστα τα μέγιστα στον βαρέως πάσχοντα ασθενή επί σχεδόν 35 έτη. Η ιατρική του ενασχόληση δεν περιοριζόταν μόνο σε ασθενείς της ΜΕΘ αλλά είχε επεκταθεί και σε πολλούς ασθενείς άλλων κλινικών του νοσοκομείου αλλά και σε συναδέλφους (γιατρούς, νοσηλευτές κτλ) του νοσοκομείου που προσέτρεχαν σε αυτόν, για να βρουν λύση σε δύσκολα διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα. 

Εκτός από εξαιρετικός γιατρός, ήταν και εξαιρετικός συνάδελφος, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει, μέρα και νύχτα, να προστρέξει στο νοσοκομείο ενώ δεν εφημερεύει, να ακούσει, να μιλήσει, να δώσει λύση στο δύσκολο πρόβλημα. Συν τοις άλλοις, ήταν και ένας εξαιρετικός δάσκαλος, πάντα πρόθυμος και υπομονετικός, να δείξει, να εξηγήσει, να μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία του. Πάνω από όλα όμως ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος: ηθικά άτεγκτος, ευαίσθητος, προσηνής, που θυσιαζόταν για τον ασθενή, το συνάδελφο, τους γύρω του.

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε πως το προηγούμενο διάστημα, η είδηση του τραγικού τέλους «έπαιξε» σε διάφορα μέσα με μοναδικό σκοπό το κυνήγι της τηλεθέασης. Αποτροπιασμό μας δημιούργησε πως για τον σκοπό αυτό δεν σεβάστηκαν το ιατρικό ιστορικό, που προστατεύεται ρητά από το προσωπικό απόρρητο. Έφτασαν στο σημείο να αναπαράγουν ψευδή δεδομένα για την κατάσταση της υγείας του, ενώ παράλληλα δεν αναφέρθηκε ότι έπασχε από διαγνωσμένη επαγγελματική ασθένεια από τον γιατρό εργασίας του νοσοκομείου που εργαζόταν.

Στη διάρκεια της πανδημίας ο Ματθαίος συνεθλίβη, στην κυριολεξία, ψυχικά από το βάρος της ευθύνης απέναντι στους ασθενείς, οι οποίοι πλημμύρισαν τη ΜΕΘ και τους αυτοσχέδιους χώρους νοσηλείας των διασωληνωμένων ασθενών, ξεπερνώντας την υπάρχουσα ιατρική και νοσηλευτική δυνατότητα για τη σωστή αντιμετώπισή τους. Συνεθλίβη ψυχικά και από το βάρος της ευθύνης απέναντί στους συναδέλφους του, των οποίων προΐσταντο, οι οποίοι κατέρρεαν σωματικά και ψυχικά αλλά προσδοκούσαν κάποιας μορφής λύση από αυτόν.

Λύση όμως που ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να δοθεί, έχοντας απέναντι τους ιθύνοντες (διοίκηση νοσοκομείου, υγειονομικής περιφέρειας, υπουργείου) η οποία δεν έδιναν όσα χρειάζονταν οι υγειονομικοί (και καταγγείλαμε επανειλημμένα σαν ΕΝΙΘ), παρά μόνο ζητούσαν και ζητάνε (με τρόπο κυνικό, σκληρό, υποτιμητικό και εκβιαστικό) ακατόρθωτα πράγματα – αποβλέποντας πολύ περισσότερο στο θεαθήναι και πολύ λιγότερο στην ουσία, και αδιαφορώντας εντελώς για το ψυχικό και σωματικό κόστος των υγειονομικών.

Ακριβώς αυτή την συνθήκη αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με δεκάδες επαγγελματικές ασθένειες, όπως το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης (burn out syndrome), την νόσηση από COVID και άλλες παθήσεις. Παθήσεις που δεν έρχονται από το πουθενά αλλά ανθίζουν στις τραγικές συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ, με τις ευθύνες να βρίσκονται στους ιθύνοντες στα νοσοκομεία, τις ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας, και όλες τις κυβερνήσεις που δεν κάνουν πράξη τα αιτήματα των υγειονομικών, που όλο το προηγούμενο διάστημα διεκδικούσαν με τους αγώνες τους.

Καλούμε, λοιπόν, τα διάφορα μέσα να σταματήσουν να ασχημονούν στον τραγικό θάνατο του πολυαγαπημένου μας συναδέλφου, και να επιτρέψουν στους οικείους του και τους συνεργάτες του να τον πενθήσουν όπως πρέπει.

Ο Ματθαίος ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, ένας άνθρωπος που τα λόγια δύσκολα τον περιγράφουν. Υπόδειγμα ανθρώπου, γιατρού και δασκάλου. Βιολογικά δεν είναι πλέον μαζί μας – θα τον έχουμε όμως πάντα μαζί μας στην καρδιά και στην ψυχή μας, οι συνάδελφοι και συνεργάτες του, οι μαθητές του, οι ασθενείς του.

Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ

       Ο Πρόεδρος                                             Η Γ. Γραμματέας

                                           Καραχρήστος Χρήστος                                   Κατσίμπα Δάφνη

 

 

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει τις ρατσιστικές απόψεις που εκφράσθηκαν από το στέλεχος της ΔΑΚΕ, Χ. Παπαναστάση, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και Γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ στις 29/8/2023. 
Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε με την εμετική και μισάνθρωπη φράση «ας μη βρίσκονταν εκεί», αναφερόμενος στους μετανάστες που κάηκαν ζωντανοί στο δάσος της Δαδιάς. Δεν δίστασε δηλαδή να προβεί σε αυτή τη ρατσιστική αθλιότητα προκειμένου να δικαιολογήσει τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ στις πρόσφατες πυρκαγιές.
Ξεκαθαρίζουμε ότι στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και ιδιαίτερα στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στις μονάδες υγείας ΔΕΝ μπορεί να υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ  σε απάνθρωπες δηλώσεις, όπως είναι οι φασιστικές, ρατσιστικές και σεξιστικές, και σε όσους τις αναπαράγουν.
Διαχρονικά η θέση της ΕΝΙΘ, όπως και όλων των συνδικαλιστικών οργάνων είναι προφανές ότι πρέπει να είναι ο «σεβασμός και η προστασία της ανθρώπινης ζωής», που είναι υποχρέωση των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας και δεν χωράει κανένας διαχωρισμός ανάλογα με «χρώματα», φυλές, εθνότητες και χώρες καταγωγής.
Ζητάμε από το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, στη συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου, να καταδικάσουν τις ρατσιστικές απόψεις, να προχωρήσουν στην καθαίρεση του από τη θέση του Γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ και να ζητήσουν την αντικατάσταση του από μέλος των οργάνων της ΠΟΕΔΗΝ.
Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ
        Ο Πρόεδρος                                             Η Γ. Γραμματέας
                        Καραχρήστος Χρήστος                                   Κατσίμπα Δάφνη
Και οι μετακινήσει ιατρών δεν έχουν τελειωμό…
 
Το ΔΣ της ΕΝΙΘ επανέρχεται για πολλοστή φορά για να καταγγείλει τις συνεχιζόμενες μετακινήσεις ιατρών, από τις δημόσιες δομές υγείας της Θεσσαλονίκης για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας. 
 
Τελευταία παραδείγματα, οι αποφάσεις μετακίνησης παιδιάτρων από το Κ.Υ. Θέρμης για την κάλυψη της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Πολυγύρου με εφημερίες την καλοκαιρινή περίοδο, όπως επίσης η μετακίνηση καρδιολόγου από το ΚΥ Ευόσμου προς το νοσοκομείο Έδεσσας για το ίδιο διάστημα.  Μετακινήσεις που καλούνται οι συνάδελφοι να πραγματοποιήσουν σε διάστημα 3 ημερών από την ενημέρωση τους και μάλιστα εν μέσω των θερινών αδειών. Με αυτό τον τρόπο εκτός του προβλήματος που δημιουργείται στην ιατρική κάλυψη του πληθυσμού της Θέρμης και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, δεν «λύνεται» καν το πρόβλημα κάλυψης των παιδιατρικών και καρδιολογικών περιστατικών στην Χαλκιδική και την Έδεσσα καθώς πρόκειται για ιατρούς της Π.Φ.Υ που απέχουν χρόνια από την άσκηση δευτεροβάθμιας περίθαλψης και την νοσηλεία περιστατικών, με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των περιστατικών που αντιμετωπίζει η κάθε δομή να έχουν χαώδεις διαφορές. Αποδεικνύεται λοιπόν πως αυτές οι «λύσεις» αποτελούν απλά μπαλώματα και οι ιατροί αντιμετωπίζονται για άλλη μια φορά ως «λευκές μπλούζες».
 
Αυτές οι μετακινήσεις έρχονται να προστεθούν στις μετακινήσεις που έχει καταγγείλει η ΕΝΙΘ το προηγούμενο διάστημα, εντατικολόγων από Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ προς την παθολογική της Δράμας, ακτινολόγων από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς το νοσοκομείο Πολυγύρου, αναισθησιολόγων προς νοσοκομείο Σερρών και άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, παθολόγων προς το νοσοκομείο Φλώρινας και Πτολεμαΐδας. Και αυτά είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα, που αποδεικνύουν πως δεν είναι μια έκτακτη ανάγκη, αλλά μια συνεχόμενη πρακτική των διοικήσεων ΥΠΕ και του Υπουργείου που καλύπτει πρόχειρα τα κενά των νοσοκομείων με μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό.
 
Φτάνει πιά! Δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση του ιατρικού έργου και την απαξίωση τόσο των υγειονομικών όσο και των ίδιων των ασθενών. Δεν δεχόμαστε να γινόμαστε συνέχεια το μπαλάκι για να καλυφθούν οι «τρύπες» με «μπαλώματα» με την μεταφορά γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη. Δεν δεχόμαστε να υποβαθμίζονται συνεχώς οι υπηρεσίες που παρέχουμε στους ασθενείς μας. 
Τα τεράστια κενά, που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετεί η ίδια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λύνονται μόνο με μαζικές μόνιμες προσλήψεις. Αντίθετα με αυτό τον τρόπο οδηγούν εκατοντάδες συναδέλφους στην πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ, στην διόγκωση των ελλείψεων, οδηγώντας σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινικών και νοσοκομείων σαν «ώριμο φρούτο». 
 
Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα, καθώς αυτή η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αφορά πρώτα από όλα τον λαό της περιοχής. 
 
Απαιτούμε άμεσα από το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων να σταματήσουν τις μετακινήσεις ιατρών.
 
Απαιτούμε να κάνουν πράξη το πάγιο αίτημα της ΕΝΙΘ και της ΟΕΝΓΕ για άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες για την κάλυψη όλων των κενών στο ΕΣΥ.
 
Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Διοίκηση της 4 ΥΠΕ (Ιουστιανιανού 1 & Εθν. Αντιστάσεως 11) την Πέμπτη 20/7 στις 8:30. 
 
Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ
        Ο Πρόεδρος                                             Η Γ. Γραμματέας
                                            Καραχρήστος Χρήστος                                   Κατσίμπα Δάφνη

Υποκατηγορίες

Δελτία τύπου της ΕΝΙΘ

Κείμενα με θέσεις της ΕΝΙΘ, ανάλυση της επικαιρότητας κτλ