Σήμερα Παρασκευή 24/11 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των νοσοκομειακών ιατρών στο Ιπποκράτειο με κάλεσμα της ΕΝΙΘ, όπου αναρτήθηκε γιγαντοπανο,  για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους ήρωες υγειονομικούς στα νοσοκομεία της Γάζας, που συνεχίζουν να προσφέρουν με τις τιτάνιες προσπάθειες τους, στην περίθαλψη του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τα συνεχιζόμενα εγκλήματα του Ισραηλινού κράτους που στρέφεται με βομβαρδισμούς, άρματα και επεμβάσεις του στρατού ενάντια σε αμάχους, ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία, στα οποία βρίσκονται εκτός από ασθενείς και εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι!

 

 • Να σταματήσει τώρα ο βομβαρδισμός των νοσοκομείων.
 •      Να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και η εισβολή στην Γάζα!

 

Αλληλεγγύη στο ήρωες υγειονομικούς στα Νοσοκομεία της Γάζας και στον λαό της Παλαιστίνης που υπερασπίζεται τα δικαιώματά του.

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ στέκεται στο πλευρό των ηρωικών υγειονομικών στα νοσοκομεία της Γάζας, που συνεχίζουν να προσφέρουν με τις τιτάνιες προσπάθειες τους, στην περίθαλψη του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης που υπερασπίζεται τη χώρα του κατά της ξένης κατοχής.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τα συνεχιζόμενα εγκλήματα του Ισραηλινού κράτους που στρέφεται με βομβαρδισμούς, άρματα και επεμβάσεις του στρατού ενάντια σε αμάχους, ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία, στα οποία βρίσκονται εκτός από ασθενείς και εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι!

Σκηνές χάους εκτυλίσσονται στα νοσοκομεία της Γάζας μετά τα φονικά πλήγματα του Ισραήλ στα ιδρύματα. Ισραηλινά άρματα μάχης είναι παραταγμένα στις πύλες των νοσοκομείων, ενώ ο Ισραηλινός στρατός έχει επέμβει στο μεγαλύτερο από αυτά. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι (ασθενείς, προσωπικό, εκτοπισμένοι από τις μάχες) είναι στοιβαγμένοι στα νοσοκομεία, χωρίς ρεύμα χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα, με δεκάδες ασθενείς, ανάμεσα τους νεογνά να κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους λόγω έλλειψης ρεύματος για τα μηχανήματα που τους υποστηρίζουν. Η φωτογραφία με τα νεογέννητα μωρά που είναι τυλιγμένα με κουβέρτες, στο πάτωμα του νοσοκομείου Αλ Σίφα, συγκλονίζουν. Κανείς δεν μπορεί να μένει ασυγκίνητος από τέτοιες εικόνες. Οι συνάδελφοι μας εκεί λένε ότι αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη συνθήκη τόσο για την περίθαλψη ασθενών, όσο ακόμα και για την παραμονή τους εκεί.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλο τον παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί νόμιμα και δίκαια το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα, το δικό του κράτος, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δίπλα στο Ισραήλ, στα όρια του 1967 και με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ.

 • Απαιτούμε από το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής απομάκρυνση γιατρών, υγειονομικών και ασθενών από τα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας. Να σταματήσει τώρα ο βομβαρδισμός των νοσοκομείων.
 • Να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και η εισβολή στην Γάζα!
 • Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
 • Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

 

--

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ στηρίζει την συγκλονιστική προσπάθεια λειτουργίας Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας, από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ).

 
Οι υγειονομικοί αποδεικνύουν περίτρανα ότι μπορούν μπροστά στην ολιγωρία του κράτους να απαντήσουν με οργάνωση και δυνάμωμα της αλληλεγγύης, ώστε να μην μείνει κανένας μόνος. 
 
Οι υγειονομικοί απαντάνε με εθελοντικές "μετακινήσεις" για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών υγείας του πληθυσμού, για τις οποίες ευθύνονται η κυβέρνηση και οι Διοικήσεις. Αυτοί δηλαδή που έχουν μετατρέψει το υγειονομικό προσωπικό σε περιοδεύων θίασο με εντέλλεσθε για να καλύπτει τα παγιωμένα τεράστια κενά στις Δημόσιες Δομές Υγείας που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια. 
 
Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καλεί γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό να δηλώνουν τη εθελοντική συμμετοχή τους στο Ιατρείο Αλληλεγγύης.
 
Ταυτόχρονα, διεκδικούμε στο πλάι των συναδέλφων μας να επαναλειτουργήσει άμεσα το ΚΥ Παλαμά σε ασφαλές κτίριο με όλες τις αναγκαίες σύγχρονες προδιαγραφές. Μέχρι τότε να στεγαστεί επειγόντως σε κατάλληλο χώρο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. 
 
Δηλώσεις συμμετοχής μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., στο οποίο να αναγράφονται οι ημερομηνίες δυνατότητας συμμετοχής και η ύπαρξη αυτοκινήτου καθώς και στοιχεία επικοινωνίας.
 
Είτε απευθείας με τα τηλέφωνα επικοινωνίας των Υπευθύνων της Ένωσης Ιατρών Καρδίτσας. 
 
Γάζος Έκτορας: 6948481883
 
Μήχας Γιάννης: 6945562712
 
Όλοι για έναν και ένας για όλους.
 
Στον αγώνα για τη ζωή, την υγεία και την περιουσία του λαού.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ

ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ 51

         Τ.Κ.54622

 

Αρ. Πρωτ. 228                                                                                                                  Θεσσαλονίκη 12/11/23

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ χαιρετίζει τους εκατοντάδες συναδέλφους νοσοκομειακούς γιατρούς για τη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 08/11/23 για την εκλογή του νέου ΔΣ στην ΕΝΙΘ αλλά και για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ και της ΕΔΟΘ.

Παρότι η συμμετοχή των συναδέλφων στις αρχαιρεσίες αυτές παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (πάνω από το 60% των εγγεγραμμένων μελών της ΕΝΙΘ), δείχνοντας το αυξημένο κύρος της Ένωσης και την αναγνώριση της αγωνιστικής και διεκδικητικής της κατεύθυνσης από τους νοσοκομειακούς ιατρούς, παραμένει η ανάγκη για την ακόμα πιο αποφασιστική ενίσχυση της συμμετοχής των νοσοκομειακών ιατρών στις διεκδικήσεις του επόμενου διαστήματος για ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης. Πρώτος σταθμός η επιτυχία της 48ώρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ 29-30/11, με προμετωπίδα το μισθολογικό.

Συνολικά για το ΔΣ ψήφισαν 574 άτομα. Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 286 ψήφους και 6 έδρες στο ΔΣ, το Ενωτικό κίνημα για την Ανατροπή («Κίνηση για την ανατροπή στο χώρο της Υγείας» και «Νυστέρι») έλαβε 247 ψήφους και έδρες, το Καρφί έλαβε 18 ψήφους και καμία έδρα και η Ταξική Πορεία έλαβε 7 ψήφους και καμία έδρα στο ΔΣ.

Για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ ψήφισαν 573 άτομα. Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 284 ψήφους και 7 αντιπροσώπουςτο Ενωτικό κίνημα για την Ανατροπή («Κίνηση για την ανατροπή στο χώρο της Υγείας» και «Νυστέρι») έλαβε 248 ψήφους και αντιπροσώπους, το Καρφί έλαβε 21 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπροσώπους, η Ταξική Πορεία έλαβε 3 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο.

Για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΕΔΟΘ ψήφισαν 573 άτομα. Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 287 ψήφους και 8 αντιπροσώπους, το Ενωτικό κίνημα για την Ανατροπή («Κίνηση για την ανατροπή στο χώρο της Υγείας» και «Νυστέρι») έλαβε 243 ψήφους και αντιπροσώπους, το Καρφί έλαβε 17 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπροσώπους, η Ταξική Πορεία έλαβε 6 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο.

Το νέο ΔΣ που εκλέχθηκε στις εκλογές απαρτίζεται αλφαβητικά από τους εξής:

Αβραμίδου Ελισάβετ

Γεωργιάδη Ρούλα

Καραχρήστος Χρήστος

Κούτρας Ιωάννης

Μπιλιούρη Κατερίνα

Παντουλάρης Ιωάννης

Σιούλης Αθανάσιος

Τζίμου Μυρτώ

Τσάπας Βασίλης

Χατζάρας Παύλος

Χονδροματίδου Στέλλα 

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ στέκεται στο πλευρό των κατοίκων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις εικόνες και γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα τραγωδίας. Η Θεσσαλία παραμένει βυθισμένη για μέρες στην λάσπη, δεκάδες συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χωριά πλημμυρισμένα και απροσπέλαστα.
Μια εικόνα που δεν οφείλεται στην σφοδρότητα ενός ακόμα καιρικού φαινομένου, για τα οποία πρέπει να είναι προετοιμασμένο το κράτος, αλλά στη παντελή απουσία του κρατικού μηχανισμού, όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας και της ζωής μας.
Την ίδια ώρα, όμως, οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία και τους φορείς πρωτοστατούν, για άλλη μια φορά, στην οργάνωση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Για μία ακόμα φορά το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει το λαό» παίρνει σάρκα και οστά.
Το ΔΣ της ΕΝΙΘ χαιρετίζει τους συναδέλφους υγειονομικούς και τις τοπικές Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών που πρωτοστατούν στην οργάνωση της παροχής ιατρικής φροντίδας, σε όποιον την έχει ανάγκη. Στα πλαίσια της αλληλεγγύης αποφάσισε:
Την αποστολή οικονομικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Η ενίσχυση θα δοθεί με ευθύνη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας στους νομούς που επλήγησαν.
Την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης:
Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακους.
Εμφιαλωμένα νερά (κατά προτεραιότητα), χυμούς.
Συσκευασμένη τροφή έτοιμη για κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες, κ.α), φρυγανιές, παξιμάδια, μπισκότα, κρουασάν, μπάρες δημητριακών, παστέλια, γάλα σε σκόνη.
Είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας).
Φακούς
Η συλλογή θα γίνει την Τρίτη 12/9, Τετάρτη 13/9 και Πέμπτη 14/9 15:00-19:00, στα γραφεία της ΕΝΙΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 5ος όροφος). 
Παράλληλα απαιτούμε η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία και την κάλυψη των αναγκών επείγουσας περίθαλψης.  
Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ
        Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
                                       Καραχρήστος Χρήστος Τσάπας Βασίλειος

Τακτικά χειρουργεία τέλος!

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Δημοσίου Συστήματος υγείας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης ολόκληρων τμημάτων, που φτάνει στο σημείο να αναστέλλεται η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων στο ΓΝ Γ. Παπανικολάου.

Όπως γνωστοποιούν οι συνάδελφοι του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου ΓΝ Γ. Παπανικολάου, από τις 25/10/23 και μέχρι το τέλος του μήνα, αναστέλλονται τα τακτικά πρωινά χειρουργεία και θα καλύπτονται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία. Ταυτόχρονα, δεν δύνανται να καλυφθούν όλες οι εφημερίες του μήνα στο Καρδιοαναισθησιολογικό τμήμα, λόγω ελλείψεων.

Αιτία αποτελεί η δραστική μείωση των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου, που έχουν απομείνει μόλις 7 για 27 οργανικές θέσεις (κενά της τάξης του 75%!) και με τις ανάγκες για την κάλυψη των τακτικών και των επειγόντων χειρουργείων καθώς και της γενικής εφημερίας να είναι πολλαπλάσιες. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους προς την Διοίκηση δεν έχει δοθεί καμία λύση, με την κάλυψη των αναγκών να γίνεται με την αυταπάρνηση και την υπερεργασία τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τόσο των ασθενών όσο και την δική τους. Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα.

Αυτή η συνθήκη δεν έχει πέσει από τον ουρανό και δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο που απειλείται με αναστολή λειτουργίας νευραλγικών τμημάτων. Οφείλεται στην διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ και στην πλήρη απαξίωση του. Ενδεικτικό, ότι για το συγκεκριμένο τμήμα που εμφανίζει 20 κενές οργανικές θέσεις, στην προκήρυξη του Απριλίου 2023 προβλέφθηκαν μόλις 4 θέσεις ιατρών ΕΣΥ, με τις μισές από αυτές να μην έχει δηλώσει κανένας υποψήφιος, γιατί ακριβώς στην καλύτερη περίπτωση κάποιος ξέρει ότι θα εργάζεται για να καλύψει τα κενά 3 ιατρών!

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Καλούμε άμεσα τις Διοικήσεις του νοσοκομείου, της Υγειονομικής Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να προχωρήσουν άμεσα σε αυτά που απαιτεί η ΕΝΙΘ και η ΟΕΝΓΕ:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις Δημόσιες δομές Υγείας. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και διορισμούς με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Διπλασιασμός των απολαβών όλων των γιατρών.

Καλούμε σε συνέντευξη τύπου στην πύλη του ΓΝ Γ. Παπανικολάου την Τετάρτη 25/10 στις 9πμ και παράσταση διαμαρτυρίας στην Διοίκηση του νοσοκομείου.

Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ

       Ο Πρόεδρος                                             Ο Γ. Γραμματέας

                                               Καραχρήστος Χρήστος                                 Τσάπας Βασίλε

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καλεί σε συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 17.30 στην πλατεία ΧΑΝΘ, μαζί με τα σωματεία εργαζομένων της πόλης, καθώς και σε όλες τις προοδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Μπροστά στη ΔΕΘ η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έκρυβε πριν τις εκλογές. Ήδη νομοθέτησε δουλειά μέχρι τα 74 και με το νέο νομοσχέδιο-κόλαφο για τα εργασιακά θα εκτοξεύσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. 
Το ν/σ βασίζεται σε οδηγία της ΕΕ για 13 ώρες εργασία τη μέρα! Εισάγει συμβάσεις «μηδενικών ωρών» και συμβάσεις «κατά παραγγελία», που σημαίνει δουλειά όταν και για όσο θέλει ο εργοδότης. Μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας, με απειλή ακόμα και φυλάκισης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε εμπειρία από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σε εμάς δοκιμάστηκαν αυτές οι Οδηγίες της ΕΕ όταν τις νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Από τότε προειδοποιούσαμε ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε να πάρουν σειρά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Επιβεβαιώνεται ότι το κράτος έχει «συνέχεια» αφού κάθε κυβέρνηση νομοθετεί πάνω στο αντιλαϊκό πλαίσιο της προηγούμενης. 
Το τι σημαίνει η «ευελιξία» το ξέρουμε καλά, αφού στα νοσοκομεία οι συμβασιούχοι φτάνουν σε αριθμό τους μόνιμους υπαλλήλους. Με αυτό το ν/σ θα παγιωθεί το καθεστώς της ευέλικτης εργασίας. Στο μεταξύ, οι συμβάσεις πολλών συναδέλφων λήγουν και ετοιμάζονται απολύσεις στα τέλη Σεπτέμβρη, όπως στο προσωπικό της φύλαξης του Παπανικολάου και του ΨΝΘ, η οποία εκχωρείται σε εργολάβους. 
Το 2023 είναι τέτοια η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης που θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένο το σταθερό ωράριο. Μάλιστα, 150 περίπου χρόνια μετά την καθιέρωση του μπορεί να είναι αρκετά λιγότερο, εξασφαλίζοντας αναγκαίο χρόνο για ξεκούραση και κοινωνική ζωή.
Στον κλάδο μας η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης. Η υποστελέχωση χτυπά κόκκινο, χιλιάδες συμβασιούχοι βρίσκονται σε ομηρία, οι λίστες χειρουργείων και η αναμονή αγγίζουν το «άπειρο». Η ένταση της εργασίας οδηγεί χιλιάδες σε έξοδο από το ΕΣΥ και το 2023 οι αποχωρήσεις αναμένεται να αγγίξουν τις 5000! Η απάντηση της κυβέρνησης είναι να περιφέρει με «εντέλλεσθε» προσωπικό και να τους μετακινεί για να μπαλώνει τρύπες σε νοσοκομεία της πόλης και της περιφέρειας, να «τακτοποιεί» με πυροσβέστες το ΕΚΑΒ και να παραδίδει τις διακομιδές και άλλες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. 
Οι τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε στον χώρο της υγείας δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που εφαρμόζουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση, μακράν χειρότερη και καταστροφικότερη όλων των προηγούμενων, συνεχίζει, στην ίδια κατεύθυνση με τις προηγούμενες, να αντιμετωπίζει την  Δημόσια Υγεία σαν περιττό κόστος και προχωράει με γοργό βήμα την περαιτέρω πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ. 
Αποδεικνύεται ότι η δική τους ανάπτυξη προϋποθέτει το χτύπημα των εργαζομένων και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει αναμονή. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοσίας!
Σωματεία και φορείς της πόλης πρέπει να διεκδικήσουν μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Να δυναμώσει η διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν, με ανεπτυγμένη Π.Φ.Υ., που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Απαιτούμε:
Να μην κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά.
Μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών.
Αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. 
Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές. 
Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο. 
Καλούμε σε συμμετοχή στην πορεία της ΠΟΕΔΗΝ την Παρασκευή 8/9 στις 8:30 στο Ιπποκράτειο μαζί με τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 17.30 στην πλατεία ΧΑΝΘ, μαζί με τα σωματεία εργαζομένων της πόλης, καθώς και σε όλες τις προοδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Καλούμε σε άμεση απεργιακή απάντηση, μαζί τα σωματεία εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενάντια στο νομοσχέδιο-κόλαφο για τα εργασιακά.
Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ
        Ο Πρόεδρος                                             Η Γ. Γραμματέας
                                           Καραχρήστος Χρήστος                                   Κατσίμπα Δάφνη

Δελτίο τύπου

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 21/9 και στην απεργιακή κινητοποίηση στις 10:30 στο Αγ. Βενιζέλου.

Η κυβέρνηση ήδη νομοθέτησε δουλειά μέχρι τα 74 και με το νέο νομοσχέδιο σκοπεύει να εκτοξεύσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Το ν/σ βασίζεται σε οδηγία της ΕΕ για 13 ώρες εργασία τη μέρα! Καταργεί το 5ήμερο και την Κυριακάτικη Αργία. Εισάγει συμβάσεις «μηδενικών ωρών» και συμβάσεις «κατά παραγγελία», που σημαίνει δουλειά όταν και για όσο θέλει ο εργοδότης. Με αυτό το ν/σ θα παγιωθεί το καθεστώς της ευέλικτης εργασίας. Το τι σημαίνει η «ευελιξία» το ξέρουμε καλά, αφού στα νοσοκομεία οι συμβασιούχοι φτάνουν σε αριθμό τους μόνιμους υπαλλήλους. Στο μεταξύ, οι συμβάσεις πολλών συναδέλφων λήγουν και ετοιμάζονται απολύσεις στα τέλη Σεπτέμβρη. Μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας, με απειλή ακόμα και φυλάκισης.

Το 2023 είναι τέτοια η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης που θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένο το σταθερό ωράριο. Μάλιστα, 150 περίπου χρόνια μετά την καθιέρωση του μπορεί να είναι αρκετά λιγότερο, εξασφαλίζοντας αναγκαίο χρόνο για ξεκούραση και κοινωνική ζωή.

Η κυβέρνηση μάλιστα προχωρά με το κατάπτυστο νομοσχέδιο την ώρα που ακόμα η Θεσσαλία, ο Έβρος και άλλες περιοχές μετράνε τις πληγές τους μετά τις καταστροφές λόγω της επιλεκτικής ανικανότητας του κράτους να προστατεύσει τις ζωές του λαού.

Έτσι και στον κλάδο της υγείας, η κυβέρνηση, μακράν χειρότερη και καταστροφικότερη όλων των προηγούμενων, συνεχίζει, στην ίδια κατεύθυνση με τις προηγούμενες, να αντιμετωπίζει την Δημόσια Υγεία σαν περιττό κόστος και προχωράει με γοργό βήμα την περαιτέρω πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ. Η υποστελέχωση χτυπά κόκκινο, χιλιάδες συμβασιούχοι βρίσκονται σε ομηρία, οι λίστες χειρουργείων και η αναμονή αγγίζουν το «άπειρο». Η ένταση της εργασίας οδηγεί χιλιάδες σε έξοδο από το ΕΣΥ και το 2023 οι αποχωρήσεις αναμένεται να αγγίξουν τις 5000! Η απάντηση της κυβέρνησης είναι να περιφέρει με «εντέλλεσθε» προσωπικό, να «τακτοποιεί» με πυροσβέστες το ΕΚΑΒ και να παραδίδει τις διακομιδές και άλλες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Οι ζωές και τα δικαιώματα μας γίνονται θυσία στο βωμό του κόστους, για τα κέρδη των λίγων.

Αποδεικνύεται ότι η δική τους ανάπτυξη προϋποθέτει το τσάκισμα του λαού και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει αναμονή. Η απάντηση στο νομοσχέδιο-έκτρωμα και στην συνολική πολιτική που θεωρεί την ζωή μας κόστος πρέπει να είναι άμεση και μαζική!

Απαιτούμε:

 • Ούτε σκέψη να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα! Σταθερή και μόνιμη δουλεία για όλους με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
 • Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Άμεση υλοποίηση όλων των μέτρων πολιτικής προστασίας (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά) στη Θεσσαλονίκη, και όλη την Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
 • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών.
 • Αύξηση 20% του βασικού μισθού άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Διπλασιασμό της εφημεριακής αποζημίωσης. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Η φορολόγηση των τακτικών εφημεριών να είναι αυτοτελής και με μειωμένο συντελεστή. Να μην φορολογούνται καθόλου οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες. Έγκαιρη και στο ακέραιο πληρωμή του συνόλου των εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών).
 • Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σταθερό, πρωινό, ωράριο. 6ωρο - 5ημερο - 30ωρο. Μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα. Ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία.
 • Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
 • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.
 • Άμεσα μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών, προστασίας της λαϊκής κατοικίας.

Όλοι στην Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 21/9 στις 10:30 στο Αγ. Βενιζέλου

Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ

       Ο Πρόεδρος                                             Ο Γ. Γραμματέας

                                             Καραχρήστος Χρήστος                               Τσάπας Βασίλης

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει τις ρατσιστικές απόψεις που εκφράσθηκαν από το στέλεχος της ΔΑΚΕ, Χ. Παπαναστάση, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και Γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ στις 29/8/2023. 
Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε με την εμετική και μισάνθρωπη φράση «ας μη βρίσκονταν εκεί», αναφερόμενος στους μετανάστες που κάηκαν ζωντανοί στο δάσος της Δαδιάς. Δεν δίστασε δηλαδή να προβεί σε αυτή τη ρατσιστική αθλιότητα προκειμένου να δικαιολογήσει τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ στις πρόσφατες πυρκαγιές.
Ξεκαθαρίζουμε ότι στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και ιδιαίτερα στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στις μονάδες υγείας ΔΕΝ μπορεί να υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ  σε απάνθρωπες δηλώσεις, όπως είναι οι φασιστικές, ρατσιστικές και σεξιστικές, και σε όσους τις αναπαράγουν.
Διαχρονικά η θέση της ΕΝΙΘ, όπως και όλων των συνδικαλιστικών οργάνων είναι προφανές ότι πρέπει να είναι ο «σεβασμός και η προστασία της ανθρώπινης ζωής», που είναι υποχρέωση των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας και δεν χωράει κανένας διαχωρισμός ανάλογα με «χρώματα», φυλές, εθνότητες και χώρες καταγωγής.
Ζητάμε από το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, στη συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου, να καταδικάσουν τις ρατσιστικές απόψεις, να προχωρήσουν στην καθαίρεση του από τη θέση του Γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ και να ζητήσουν την αντικατάσταση του από μέλος των οργάνων της ΠΟΕΔΗΝ.
Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ
        Ο Πρόεδρος                                             Η Γ. Γραμματέας
                        Καραχρήστος Χρήστος                                   Κατσίμπα Δάφνη