Και οι μετακινήσει ιατρών δεν έχουν τελειωμό…
 
Το ΔΣ της ΕΝΙΘ επανέρχεται για πολλοστή φορά για να καταγγείλει τις συνεχιζόμενες μετακινήσεις ιατρών, από τις δημόσιες δομές υγείας της Θεσσαλονίκης για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας. 
 
Τελευταία παραδείγματα, οι αποφάσεις μετακίνησης παιδιάτρων από το Κ.Υ. Θέρμης για την κάλυψη της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Πολυγύρου με εφημερίες την καλοκαιρινή περίοδο, όπως επίσης η μετακίνηση καρδιολόγου από το ΚΥ Ευόσμου προς το νοσοκομείο Έδεσσας για το ίδιο διάστημα.  Μετακινήσεις που καλούνται οι συνάδελφοι να πραγματοποιήσουν σε διάστημα 3 ημερών από την ενημέρωση τους και μάλιστα εν μέσω των θερινών αδειών. Με αυτό τον τρόπο εκτός του προβλήματος που δημιουργείται στην ιατρική κάλυψη του πληθυσμού της Θέρμης και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, δεν «λύνεται» καν το πρόβλημα κάλυψης των παιδιατρικών και καρδιολογικών περιστατικών στην Χαλκιδική και την Έδεσσα καθώς πρόκειται για ιατρούς της Π.Φ.Υ που απέχουν χρόνια από την άσκηση δευτεροβάθμιας περίθαλψης και την νοσηλεία περιστατικών, με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των περιστατικών που αντιμετωπίζει η κάθε δομή να έχουν χαώδεις διαφορές. Αποδεικνύεται λοιπόν πως αυτές οι «λύσεις» αποτελούν απλά μπαλώματα και οι ιατροί αντιμετωπίζονται για άλλη μια φορά ως «λευκές μπλούζες».
 
Αυτές οι μετακινήσεις έρχονται να προστεθούν στις μετακινήσεις που έχει καταγγείλει η ΕΝΙΘ το προηγούμενο διάστημα, εντατικολόγων από Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ προς την παθολογική της Δράμας, ακτινολόγων από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς το νοσοκομείο Πολυγύρου, αναισθησιολόγων προς νοσοκομείο Σερρών και άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, παθολόγων προς το νοσοκομείο Φλώρινας και Πτολεμαΐδας. Και αυτά είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα, που αποδεικνύουν πως δεν είναι μια έκτακτη ανάγκη, αλλά μια συνεχόμενη πρακτική των διοικήσεων ΥΠΕ και του Υπουργείου που καλύπτει πρόχειρα τα κενά των νοσοκομείων με μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό.
 
Φτάνει πιά! Δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση του ιατρικού έργου και την απαξίωση τόσο των υγειονομικών όσο και των ίδιων των ασθενών. Δεν δεχόμαστε να γινόμαστε συνέχεια το μπαλάκι για να καλυφθούν οι «τρύπες» με «μπαλώματα» με την μεταφορά γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη. Δεν δεχόμαστε να υποβαθμίζονται συνεχώς οι υπηρεσίες που παρέχουμε στους ασθενείς μας. 
Τα τεράστια κενά, που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετεί η ίδια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λύνονται μόνο με μαζικές μόνιμες προσλήψεις. Αντίθετα με αυτό τον τρόπο οδηγούν εκατοντάδες συναδέλφους στην πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ, στην διόγκωση των ελλείψεων, οδηγώντας σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινικών και νοσοκομείων σαν «ώριμο φρούτο». 
 
Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα, καθώς αυτή η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αφορά πρώτα από όλα τον λαό της περιοχής. 
 
Απαιτούμε άμεσα από το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων να σταματήσουν τις μετακινήσεις ιατρών.
 
Απαιτούμε να κάνουν πράξη το πάγιο αίτημα της ΕΝΙΘ και της ΟΕΝΓΕ για άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες για την κάλυψη όλων των κενών στο ΕΣΥ.
 
Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Διοίκηση της 4 ΥΠΕ (Ιουστιανιανού 1 & Εθν. Αντιστάσεως 11) την Πέμπτη 20/7 στις 8:30. 
 
Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ
        Ο Πρόεδρος                                             Η Γ. Γραμματέας
                                            Καραχρήστος Χρήστος                                   Κατσίμπα Δάφνη