Δελτίο τύπου

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 21/9 και στην απεργιακή κινητοποίηση στις 10:30 στο Αγ. Βενιζέλου.

Η κυβέρνηση ήδη νομοθέτησε δουλειά μέχρι τα 74 και με το νέο νομοσχέδιο σκοπεύει να εκτοξεύσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Το ν/σ βασίζεται σε οδηγία της ΕΕ για 13 ώρες εργασία τη μέρα! Καταργεί το 5ήμερο και την Κυριακάτικη Αργία. Εισάγει συμβάσεις «μηδενικών ωρών» και συμβάσεις «κατά παραγγελία», που σημαίνει δουλειά όταν και για όσο θέλει ο εργοδότης. Με αυτό το ν/σ θα παγιωθεί το καθεστώς της ευέλικτης εργασίας. Το τι σημαίνει η «ευελιξία» το ξέρουμε καλά, αφού στα νοσοκομεία οι συμβασιούχοι φτάνουν σε αριθμό τους μόνιμους υπαλλήλους. Στο μεταξύ, οι συμβάσεις πολλών συναδέλφων λήγουν και ετοιμάζονται απολύσεις στα τέλη Σεπτέμβρη. Μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας, με απειλή ακόμα και φυλάκισης.

Το 2023 είναι τέτοια η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης που θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένο το σταθερό ωράριο. Μάλιστα, 150 περίπου χρόνια μετά την καθιέρωση του μπορεί να είναι αρκετά λιγότερο, εξασφαλίζοντας αναγκαίο χρόνο για ξεκούραση και κοινωνική ζωή.

Η κυβέρνηση μάλιστα προχωρά με το κατάπτυστο νομοσχέδιο την ώρα που ακόμα η Θεσσαλία, ο Έβρος και άλλες περιοχές μετράνε τις πληγές τους μετά τις καταστροφές λόγω της επιλεκτικής ανικανότητας του κράτους να προστατεύσει τις ζωές του λαού.

Έτσι και στον κλάδο της υγείας, η κυβέρνηση, μακράν χειρότερη και καταστροφικότερη όλων των προηγούμενων, συνεχίζει, στην ίδια κατεύθυνση με τις προηγούμενες, να αντιμετωπίζει την Δημόσια Υγεία σαν περιττό κόστος και προχωράει με γοργό βήμα την περαιτέρω πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ. Η υποστελέχωση χτυπά κόκκινο, χιλιάδες συμβασιούχοι βρίσκονται σε ομηρία, οι λίστες χειρουργείων και η αναμονή αγγίζουν το «άπειρο». Η ένταση της εργασίας οδηγεί χιλιάδες σε έξοδο από το ΕΣΥ και το 2023 οι αποχωρήσεις αναμένεται να αγγίξουν τις 5000! Η απάντηση της κυβέρνησης είναι να περιφέρει με «εντέλλεσθε» προσωπικό, να «τακτοποιεί» με πυροσβέστες το ΕΚΑΒ και να παραδίδει τις διακομιδές και άλλες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Οι ζωές και τα δικαιώματα μας γίνονται θυσία στο βωμό του κόστους, για τα κέρδη των λίγων.

Αποδεικνύεται ότι η δική τους ανάπτυξη προϋποθέτει το τσάκισμα του λαού και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει αναμονή. Η απάντηση στο νομοσχέδιο-έκτρωμα και στην συνολική πολιτική που θεωρεί την ζωή μας κόστος πρέπει να είναι άμεση και μαζική!

Απαιτούμε:

  • Ούτε σκέψη να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα! Σταθερή και μόνιμη δουλεία για όλους με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση υλοποίηση όλων των μέτρων πολιτικής προστασίας (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά) στη Θεσσαλονίκη, και όλη την Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών.
  • Αύξηση 20% του βασικού μισθού άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Διπλασιασμό της εφημεριακής αποζημίωσης. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Η φορολόγηση των τακτικών εφημεριών να είναι αυτοτελής και με μειωμένο συντελεστή. Να μην φορολογούνται καθόλου οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες. Έγκαιρη και στο ακέραιο πληρωμή του συνόλου των εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών).
  • Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σταθερό, πρωινό, ωράριο. 6ωρο - 5ημερο - 30ωρο. Μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα. Ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία.
  • Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών, προστασίας της λαϊκής κατοικίας.

Όλοι στην Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 21/9 στις 10:30 στο Αγ. Βενιζέλου

Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ

       Ο Πρόεδρος                                             Ο Γ. Γραμματέας

                                             Καραχρήστος Χρήστος                               Τσάπας Βασίλης