Δελτίο τύπου

Οι εξελίξεις στα νοσοκομεία με την τεράστια υποστελέχωση, την υπολειτουργία ολόκληρων τμημάτων, τις τεράστιες αναμονές των ασθενών για χειρουργεία και επισκέψεις σε ιατρεία, επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας. Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υποδομές που κάνουν αδύνατη την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να «σφυρίξει την λήξη» της πανδημίας, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών στον χώρο του τουρισμού, η πραγματικότητα με τον διπλασιασμό των θανάτων που καταγράφηκαν από την 1η Ιούνη, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ανέδειξε την τραγική κατάσταση. Εξαιτίας της ανύπαρκτης επιδημιολογικής επιτήρησης, με τα ανύπαρκτα τεστ, που σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας σε ΜΜΜ και χώρους δουλειάς και τα «γονατισμένα» νοσοκομεία εκθέτουν την υγεία του λαού. Έφτασαν στο σημείο, προσπαθώντας να κρύψουν τις εγκληματικές συνέπειες της μεγάλης διασποράς, να προχωρούν σε αλλαγές και στο μοντέλο προσδιορισμού των θανάτων από COVID.

Καλώντας το λαό «να μάθει να συμβιώνει με τον ιό» με την νέα «κουλτούρα» που συνεχώς αναφέρουν, η κυβέρνηση επαναφέρει το αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Τον καλεί να ανέχεται να ζει με την «κανονικότητα» του ρημαγμένου συστήματος Υγείας, την πολιτική του «κόστους - οφέλους», των ελλείψεων στα νοσοκομεία, τους θανάτους από τον κορονοϊό ή από τις συνέπειες του συστήματος «μίας νόσου». Τον καλεί να αποδεχτεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που υπηρέτησαν με την ίδια συνέπεια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και η σημερινή που κρατάει την σημαία των «μεταρρυθμίσεων».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο με τα νοσοκομεία γονατισμένα από τις ελλείψεις, το υγειονομικό προσωπικό εξαντλημένο από την εντατικοποίηση, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό, κομμένες άδειες, προσπαθεί να καλύψει τα τεράστια κενά δουλεύοντας κάθε εργαζόμενος για 2 και 3. Οι ελάχιστες προσλήψεις που αναμασούν εδώ και δύο χρόνια, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις που έγιναν, πόσο μάλλον τα τεράστια κενά που ήδη προϋπήρχαν με τις κενές οργανικές θέσεις των ήδη απαρχαιωμένων οργανογραμμάτων. Η προκήρυξη μάλιστα ελάχιστων θέσεων σε σχέση με τα κενά (όπως στους αναισθησιολόγους στο Ιπποκράτειο που για 20 κενές θέσεις προκηρύχτηκαν οι 4!), μαζί με τις απλήρωτες εφημερίες, τις μετακινήσεις και το πετσοκομμένο μισθολόγιο, είναι επιπλέον αποθαρρυντικός παράγοντας, για τους συναδέλφους να δηλώσουν ενδιαφέρον για τις θέσεις.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε όλες τις δημόσιες δομές, με την κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τις Διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων να επιδίδονται σε ένα μπαράζ μετακινήσεων με σκοπό να καλύπτονται όπως όπως τα κενά, ανοίγοντας «τρύπες» στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία λειτουργούν στο όριο και χρειάζονται τα ίδια ενίσχυση, για να κλείσουν αναποτελεσματικά «τρύπες» σε άλλα νοσοκομεία. Είναι προκλητική αυτή η στάση και η επιμονή τους και έχουν πλήρη επίγνωση ότι έτσι εξωθούν πολλούς συναδέλφους σε παραιτήσεις, καθώς θεωρούν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν στον άρρωστο όσα χρειάζεται και φτάνουν στα όρια της σωματικής, ψυχικής και οικονομικής εξουθένωσης.

Αν προστεθούν σε αυτό και οι προκηρύξεις ελάχιστων θέσεων που είναι πρακτικά σχεδιασμένες να μείνουν άγονες, δείχνει και την στόχευση τους που είναι να μείνουν αυτά τα κενά ακάλυπτα, φτάνοντας την κατάσταση στο απροχώρητο. Σκοπός είναι το επόμενο διάστημα οι συμπράξεις με ιδιωτικές κλινικές να φανούν ως «μάνα εξ ουρανού» με τον ιδιωτικό τομέα για άλλη μια φορά να βγαίνει κερδισμένος.

Με αφορμή την ΔΕΘ καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Τα σωματεία των υγειονομικών μαζί με τα εργατικά σωματεία και φορείς της πόλης να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Είναι κρίσιμο άμεσα να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ». Χρειάζεται να δυναμώσει η διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο, ενιαίο σύστημα Π.Φ.Υ., που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Απαιτούμε:

 • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

 • Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 • Επαναφορά όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού.

 • Να σταματήσει το μπαράζ μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

 • Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για την αντισυνταματικότητα των περικοπών. Πληρωμή όλων των αναδρομικών.

 • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.

 • Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές.

 • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.

 • Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις του ΝΑΤΟ. Κανένας ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία.

 • Άμεσα μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

 

Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Καραχρήστος Χρήστος Κατσίμπα Δάφνη