ΕΝΙΘ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Σχετικά με το Νίκο Ρωμανό
03.12.2014

Με αγωνία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες να κορυφώνεται το δράμα γύρω από την απεργία πείνας του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού.

Η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει πολιτικά το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε και συνεχίζει το κρυφτούλι στις πλάτες της υγείας και της ζωής ενός νέου ανθρώπου.
Τις τελευταίες μέρες επιστράτευσε σε αυτό το εγκληματικό παιχνίδι και τους θεράποντες γιατρούς του Νίκου Ρωμανού. Με έμμεσες απειλές και ανήθικους εκβιασμούς προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες της σε ιατρικούς ώμους, προτάσσοντας ως λύση την αναγκαστική σίτιση.

Ως ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε τα αυτονόητα:

  • Καμία ιατρική πράξη δεν είναι επιτρεπτή, όταν είναι ενάντια στη θέληση του ασθενούς. Ούτε ηθικά ούτε δεοντολογικά ούτε νομικά (η ιατρική δεοντολογία είναι νόμος του κράτους).
  • Οι γιατροί είναι υπόλογοι στον ασθενή και στις ελεύθερα και συνειδητά εκφρασμένες αποφάσεις του, στην ιατρική δεοντολογία και στη συνείδησή τους. Όχι σε ένα άδικο και παράνομο κράτος.
  • Οι γιατροί δεν είναι τυφλά εκτελεστικά όργανα καμίας κυβερνητικής εξουσίας. Είναι λειτουργοί της ιατρικής και πάνω από όλα αρωγοί των ασθενών τους.

Το αδιέξοδο με την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού το δημιούργησε το σάπιο πολιτικό σύστημα – αυτό που βύθισε τα τελευταία χρόνια μία ολόκληρη χώρα και τους ανθρώπους της στη δυστυχία και στην εξαθλίωση. Το δημιούργησε αποδεχόμενο το νόμιμο δικαίωμά του να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις, επιχειρώντας να τον βραβεύσει διά του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επιτυχία του στις εξετάσεις αυτές και κατόπιν χαιρέκακα στερώντας του το δίκαιο και αυτονόητο δικαίωμά του να σπουδάσει.
Από το αδιέξοδο αυτό να βγουν μόνοι τους!
Όχι στην πλάτη των γιατρών, με ανέντιμους, ανήθικους, ψεύτικους εκβιασμούς.
Ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα του Νίκου Ρωμανού – δίνοντας του τις απαραίτητες εκπαιδευτικές άδειες.
Τώρα! Πριν να είναι αργά..

 

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΘ  Ο Γραμματέας της ΕΝΙΘ 
 Πλωμαρίτης Στρατής  Φορτούνης Κώστας