Την Τρίτη 1/11 πραγματοποιήθηκε συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακων Ιατρών Θεσσαλονίκης με θέμα το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, που έφερε στη δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση της ΝΔ. 

Αναδείχθηκε η ουσία του νομοσχεδίου που έρχεται να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, που έχουν ετοιμάσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και διαλύειότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. 
Εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση σε αυτο το επαίσχυντο νομοσχέδιο, που δεν διορθωνεται ούτε συζητιέται, αλλά πρέπει να γνωρίσει την συνολική καταδίκη από υγειονομικούς και τον λαό. Προσπαθούν να καταργήσουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, καθιερώνουν γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε γιατρούς ΕΣΥ. Παγιώνονται οι τεράστιες ελλείψεις, η υποβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας, η μετατροπή των ασθενών σε πελάτες. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε! 
Εκφραστηκε ότι η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι να βγούμε στην πιάτσα της αγοράς υγείας για να βρούμε πελατεία. Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των ασθενών μας. Δεν είναι λύση να πληρώνει αδρά ο ασθενής, για να μπορεί να «ξεπεράσει» τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και να επισπεύσει την θεραπεία του.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι οι υγειονομικοί και όλος ο λαός να απορρίψουν στην πράξη το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιοΧρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο και τα σχέδια για έναρξη των επι πληρωμή χειρουργείων στο ΕΣΥ. Η διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο, ενιαίο σύστημα Π.Φ.Υ., που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Για αυτό το λόγο απαιτούμε να γίνουν άμεσα πράξη από την κυβέρνηση τα παρακάτω:
- Να αποσυρθεί από τη διαβούλευση το νομοσχέδιο! Να μην διανοηθεί η κυβέρνηση να το καταθέσει στη βουλή.
- Καμία σκέψη για έναρξη επι πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.
- Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρση των αναστολών εργασίας.
Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων ) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία. 
Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
- Πλήρης κάλυψη επαγγελματικής και αστικής ευθύνης με ευθύνη του νοσοκομείου και του εργοδότη.
 
Αποφασίστηκε για το επόμενο διάστημα ότι: 
Προχωράμε σε συλλογή υπογραφών των νοσοκομειακών ιατρών σε κείμενο που θα δηλώνει την απόρριψη του νομοσχεδίου και την ανάγκη άμεσης ικανοποίησης των αιτημάτων μας από την κυβέρνηση. 
- Προχωράμε σε μαζική ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλονίκης με περιοδείες στις πύλες και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου στην Δημόσια και Δωρεάν Υγεία
Προγραμματίζουμε εκδηλωση-συζητηση με θέμα το νομοσχέδιο και κάλεσμα προς όλους τους φορείς και τα σωματεία της πόλης.
Αυτό το νομοσχέδιο ούτε συζητιέται ούτε διορθώνεται! Πετιέται στο καλάθι των αχρήστων!
Πρέπει να σημάνει μαζική αντεπίθεση, από τους υγειονομικούς και όλο το λαό που στην πράξη πρέπει να απορρίψουν το νομοσχέδιο με τον αγώνα μέσα από τα σωματεία τους!
Όλοι στην πανεργατική Απεργία στις 9/11.